Filodeeg met spinazie en ricotta

Video

Dit recept kan ook perfect dienen als hapje (in kleiner formaat dan uiteraard) of ideaal om te maken bij een brunch.
Altijd wanneer ik iets met filodeeg maak is mijn oudste dochter enthousiast. Tussen de filodeeg-lagen door komt er immers iedere keer een laagje gesmolten boter en ze vindt het fantastisch om met een borsteltje de boter op het deeg te ‘verven’.  😉
Dit recept wil ik binnenkort ook eens maken met feta, dat lijkt me ook verrukkelijk!

Ik nam een ovenschaal van ongeveer 18 op 30cm.

Ingrediënten

  • 1 grote ajuin
  • 3 tenen look
  • 400g spinazie
  • 400g ricotta
  • 1 ei
  • p&z
  • gesmolten boter
  • 24 vellen filodeeg
  • paprikavlokken (dit koop ik in een turkse winkel. Het heet paprikavlokken, maar ik vind het eerder chilivlokken)

Bereiding

Snijd de ajuin fijn en bak ze samen met de look. Kruid met p&z.
Kook de spinazie en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Knijp ze uit zodat ze geen vocht meer bevat. Snijd de spinazie fijn.
Smelt boter voor tussen de laagjes filodeeg.

Neem een kom en doe de ricotta erin. Voeg de fijngesneden spinazie,  gebakken ajuin en een eitje toe. Kruid nog wat bij met p&z.
IMG_9041

Neem je ovenschaal en vet ze in met gesmolten boter. Leg er een laag filodeeg op, bestrijk het weer met boter en herhaal dis nog 5x. In totaal heb je dus 6 lagen filodeeg. De laatste laag filodeeg bestrijk je niet met boter.
Daarop komt 1/3 van het spinaziemengsel.
IMG_9042

Nu herhaal je weer stap 1 (6 beboterde lagen filodeeg. De laatste laag filodeeg krijgt opnieuw geen boter.)
IMG_9043
Hierop weer 1/3 van het mengsel die je bestrooit met paprikavlokken. Dan opnieuw 6 lagen beboterde filodeeg.
Hierna het laatste deel van het spinaziemengsel en opnieuw 6 beboterde lagen filodeeg. Het laatste velletje filodeeg krijgt wel gesmolten boter over zich heen. Bestrooi het filodeeg met paprikavlokken en snijd het in stukken.
IMG_9046

Zet het 30′ in een voorverwarmde oven van 180°C.
IMG_9048

IMG_9049

Njam!
IMG_9053

 

Advertenties

»

  1. Pingback: Filodeeg met tomaat, ricotta en geitenkaas | elfjeskruid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s