Chocoladeijs met gekarameliseerde noten

Standaard

Wie van chocoladeijs houdt, moet dit zeker eens uitproberen. Als chocolade liefhebber kan niet ieder chocolade ijs me bekoren. ‘Normaal’ chocolade ijs eet ik quasi nooit. Chocoladeijs met brownie in of ander lekkers dan weer wel maar als ik moet kiezen, neem ik vaker iets anders dan chocolade ijs. Best gek voor een chocoholic zoals ik. 😉 Dit recept is in één woord: SUPER. Het ijs is lekker, heeft een mooie substantie en de gekarameliseerde noten maken het af. Het ijs krijgt iets extra, iets crunchy en het water loopt me alweer in de mond als ik eraan denk. 😉

Ook dit ijsrecept komt uit het boek “ijs – de perfecte verwennerij” van Susanna Tee. Het recept heet oorspronkelijk ‘Chocoladeijs met praline’ maar ik vind gekarameliseerde noten beter passen. Bij praline stel ik me toch iets anders voor…
Het recept is volgens het boek goed voor 4-6 personen. In het recept staat dat je de slagroom eerst moet opkloppen alvorens je het ijs draait. Ik heb dit de eerste keer gedaan toen ik het ijs maakte, maar toen kreeg ik gewoon bevroren slagroom. Nu voeg in de room gewoon toe en zo lukt het prima. Volgens mij mag ze ze enkel lobbig kloppen wanneer je ze zonder ijsmachine maakt.

Ingrediënten

Voor het ijs

  • 80g pure chocolade
  • 3dl melk
  • 100g kristalsuiker
  • 3 eierdooiers
  • 3dl room

Voor de gekarameliseerde noten

  • 125g suiker
  • 2 el water
  • 50g (witte) amandelen, gehakt

Bereiding

Gekarameliseerde noten

Verhit de suiker met het water en de gehakte noten. Roer tot de suiker is opgelost. Laat de massa zachtjes 6 à 10 minuten pruttelen tot het goudbruin is. Let er wel op dat het niet aanbrandt.
IMG_0387 IMG_0389

Giet het mengsel uit op een ingevette bakplaat of op een siliconemat (vind ik het makkelijkst). Zorg ervoor dat het gelijkmatig vedeeld is en laat het 1u afkoelen tot het hard is.
IMG_0391

Snijd wat fijner of vijzel ze wat fijner zodat ze straks in het ijs kunnen.

Chocoladeijs

Doe de melk,en de chocolade in een pot en zet deze op het vuur. Roer tot de chocolade gesmolten is en er een glad mengsel ontstaan is. Haal de pan van het vuur.
IMG_0347

Doe de suiker en de eierdooiers bij elkaar en klop ze op. Voeg dit al roerend bij de melk & chocolade. Verwarm het geheel al roerend tot het wat dikker begint te worden. Neem een houten lepel en trek een streep met je vinger. Wanneer  de streep blijft staan is het goed. Zet je vuur af en laat het afkoelen in de koelkast.
Als het afgekoeld is, voeg je de room toe en draai je het ijs in de ijsmachine.
IMG_0354

Wanneer het ijs bijna klaar is, voeg je de gekarameliseerde noten toe.
IMG_0362

Wanneer je geen ijsmachine hebt, maak je het ijs – volgens het boek – als volgt:
Doe de melk,en de chocolade in een pot en zet deze op het vuur. Roer tot de chocolade gesmolten is en er een glad mengsel ontstaan is. Haal de pan van het vuur.
Doe de suiker en de eierdooiers bij elkaar en klop ze op. Voeg dit al roerend bij de melk & chocolade. Verwarm het geheel al roerend tot het wat dikker begint te worden. Laat het afkoelen.
Klop de room lobbig en voeg ze toe aan het mengsel. Zet het onafgedekt in de vriezer en roer de massa door als de randen na ongeveer 1u beginnen te bevriezen. Zet het ijs terug in de vriezer. Herhaal deze stap de eerstvolgende 3u een paar keer. Voeg kort voor de massa helemaal bevroren is de gekarameliseerde noten toe.

Advertenties

»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s