Frangipanetaart

Standaard

Dit recept komt uit het kookboek van Sofie Dumont (Goe gebakken 1).

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • abrikozenconfituur (had ik niet in huis dus ik nam rabarberconfituur)
  • 400g broyage (200g kristalsuiker + 200g amandelpoeder)
  • 200g boter, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 200g bloem
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 1 eidooier losgeklopt met een scheutje melk

Bereiding

Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg. Verwijder het overtollige deeg aan de randen en vorm er opnieuw een deegbal van.
Prik met een vork enkele keren in het deeg en laat het even rusten.
IMG_4564

Doe enkele el confituur op het bladerdeeg. (Van mij mocht het gerust wat meer confituur zijn.)
IMG_4578

Klop de boter samen met het merg van de vanillestok zacht.
Maak de broyage.
IMG_4567

Meng hier één voor één de eieren en ook telkens 1/3 van de broyage bij tot alles is opgewerkt.
 IMG_4569 IMG_4574

Zeef de bloem en voeg deze als laatste toe. Meng alles tot een glad frangipanebeslag.
IMG_4579

Doe het beslag in de taartvorm en strijk de frangipane glad met een plastic schrapns in het midden ver (of pannenlikker) lichtjes hol. Begin telkens in het midden en strijk de frangipane naar de randen toe.
IMG_4581 IMG_4583

Rol het restje bladerdeeg uit en snijd er bandjes van ongeveer 1cm van. Versier hiermee de taart in ruitvorm. Strijk de bandjes in met de losgeklopte eierdooier en een scheutje melk.
IMG_4587 IMG_4588
Ja, ik was iets te enthousiast en bestreek ook de helft van het frangipanebeslag. 😉

Bak de taart zo’n 40 minuten op 190°C. Mijn taart moest er wat langer in want de bodem was niet gaar genoeg. Als ik deze nog eens maak zet ik de oven wat lager.

Bestrooi met poedersuiker. Ja, weer iets te enthousiast, haha!
IMG_4618 IMG_4620

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s