Aubergine ovenschotel met hazelnotengehakt

Standaard

Deze ovenschotel is echt overheerlijk, al zeg ik het zelf. 😀 De eerste keer maakte ik deze zonder feta, de tweede keer met feta. En surprise, surprise… die met feta geniet mijn voorkeur. 😉 Ik maakte ook iets meer saus de tweede keer. Wij aten dit met chiabatta en dan mag dat wel iets natter zijn; zo’n ovenschotel.
Zoals ik eerder al zei, zei mijn vriend vroeger vaak dat hij niet dol was op aubergines. Dit is zo’n gerecht die hij vol smaak opeet en waar hij eigenlijk niet genoeg van krijgt. *gniffel* 😎

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines (of 3 kleintjes)
  • 1 rode paprika
  • 2 tenen look
  • 2 ajuinen
  • 150g hazelnoten
  • geraspte kaas
  • 200g feta (optioneel)
  • 1 rode chilipeper
  • 1 tl satekruiden
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/4 tl kaneel
  • 3 flinke el tomatenpuree (of gewoon 1 groot blikje tomatenpuree van 140g)
  • p&z
  • bechamelsaus met ei: 75g bloem, 75g boter, 7,5 dl melk, peper, zout, nootmuskaat, 2 eierdooiers
    (Wil je minder saus, dan neem je 50g bloem, 50g boter, 5 dl melk)

Bereiding

Schil de aubergines (hoeft niet persé maar anders vallen aubergine gerechten hier thuis minder in de smaak..) en snijd ze in lange plakjes. Grill ze. Ik doe dat in mijn panini machine. Beide kanten invetten met olie en daar de plakjes aubergine tussen leggen. Je kan ze ook in een grillpan grillen en als je dat niet hebt volstaat een gewone pan ook. 😉
Snijd de ajuin fijn en bak deze samen met het fijn gesneden pepertje en de fijngeperste look.
Snijd de rode paprika in stukjes en voeg ze toe bij de ajuinen.
IMG_5788
Hak de noten fijn maar zorg dat er wel nog een beetje bite in zit. Voeg ze bij de groenten. Kruid het ‘notengehakt’ met satékruiden, komijnpoeder, kaneel, peper en zout. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak even.
IMG_5790 IMG_5791 IMG_5792

Maak de bechamelsaus. verwarm de boter, eens deze gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer en als je koekjes ruikt (;) ) voeg je de melk beetje bij beetje toe. Klop goed zodat je geen klonters krijgt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Eens de saus goed is, zet je het vuur af en voeg je de eierdooiers toe. Klop de saus goed door.

Verbrokkel de feta.

Vet een ovenschotel in. Daarop komen de helft van de plakjes aubergine. Schik deze zodanig dat je de onderkant van de ovenschotel niet meer ziet.
Dan het notengehakt, geraspte kaas, de helft van de feta, de rest van de aubergines en dan de saus.
Bak het zo’n 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Neem het dan uit de oven, doe de rest van de feta erop en laat het nog zo’n 10 à 15 minuten in de oven. Eventueel kan je het ook even onder de grill plaatsen.
IMG_5793 IMG_5794
De foto’s zijn genomen van de versie met minder saus en zonder feta. ’t Doet de schotel eigenlijk geen eer aan. 😦
De volgende keer neem ik nieuwe foto’s!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s