Vegan kaas van besan

Standaard

Het is een recept van Vegan Richa. Voor mooie foto’s verwijs ik jullie graag door naar haar. 😉
Ik paste het een klein beetje aan omdat ik geen tomaten en gegrilde paprika’s in huis had en het chilipepertje verving ik door sambal.
Richa omschrijft het als vegan nacho cheese slices maar mijn ‘kaasje’ was te zacht waardoor ik het niet kon snijden. Ik heb het geprobeerd hoor, maar ’t enige wat ik daarmee bereikte was dat mijn snijmachine vol brij hing. Bah.
Het is perfect smeerbaar en kan dus zo op de boterham. Ik moet zeggen dat ik niet 100% overtuigd was van de smaak maar ik vind het wel erg lekker op er vegan kaassauzen mee te maken. De besan smaakt naar mijn gevoel wat teveel door maar ik heb dat wel vaker met gerechten waar besan inzit.
Richa geeft in haar recept aan dat je water naar wens kan toevoegen zodat je deze kaas kan raspen of er sneetjes van kan maken. Indien je hem wenst te raspen voeg je minder water toe. Ik opteerde voor de sneetjes maar uiteindelijk werd het dus een smeerkaas. 😛

Als je de ingrediëntenlijst ziet lijkt hij misschien behoorlijk lang, maar ’t zijn allemaal kruiden. Op een paar kruiden na denk ik dat de meeste mensen ze standaard in hun kruidenkast hebben.

Ingrediënten

  • 1/2 cup besan (kikkererwtenbloem)
  • 1 teentje look
  • 1 tl uipoeder
  • 1 tl lookpoeder
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1/4 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl chilipeper (ik nam 1,5 tl sambal)
  • 4 gedroogde tomaten
  • 1/3 tl zout
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tot 1 tl paprikapoeder
  • 2 el gistvlokken (edelgist)
  • 1 à 1,5 tl citroensap
  • 1/2 tl appelazijn
  • 3/4 à 1 cup water (hoe meer water je toevoegt hoe zachter de kaas)
  • 1 el gehakte koriander
  • ev nog wat chilivlokken of een fijngehakt pepertje

Bereiding

Doe alles in een blender en mix het tot een mooi geheel.
Gebruik 3/4 cup water voor een stevige kaas en 1 cup voor een zachtere kaas.
IMG_6234 IMG_6235
Doe het mengsel in een pot en laat het al roerend koken. Het mengsel zal indikken. Zelfs als het dik is geworden laat je het nog zo’n 2 à 3 minuten doorkoken. Blijf ondertussen goed roeren.
IMG_6236 IMG_6237

Meng er de gehakte koriander en eventueel de gehakte peper ofchilivlokken onder.
IMG_6238 IMG_6241
Vet een potje in en doe de kaas in het potje. Doe wat olie op de bovenkant van het kaasje en laat het opstijven in de koelkast.
IMG_6242
Indien je een hardere kaas dan mij hebt kan je er na 2 uurtjes sneetjes van snijden of ze raspen.
Je kan deze kaas 5 dagen bewaren in de koelkast.
IMG_6249 IMG_6252

Advertenties

Eén reactie »

  1. Pingback: Vegan pompoenlasagne | elfjeskruid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s