Vegetarische moussaka met kikkererwten

Standaard

Een vegetarische variant zonder vegetarisch gehakt maar met kikkererwtjes. Ik vond het super lekker! 🙂 Dit is moussaka zonder aardappels. Wij aten er stokbrood bij.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 tenen look
  • 1 ajuin
  • 1 blik kikkererwten
  • 200 g geraspte kaas
  • 1 blik tomaten (400 g) + 1/2 blik water
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2 tl marjolein
  • 1 el peterselie
  • 1/2 tl rietsuiker
  • ev. oregano
  • p&z
  • bechamelsaus met melk en groentebouillon (20g boter, 20 g bloem, 2 dl groentebouillon, 1,5 dl melk, 2 eierdooiers, p&z, nootmuskaat)

Bereiding

Snijd de aubergines in schijfjes. Als je veel tijd hebt kan je ze eerst met zout bestrooien. Leg een laagje aubergines in een vergiet en strooi er zout op. Ga zo door tot al de schijfjes op zijn. Leg er een bord met gewicht op en laat dit minimum 1u staan. Spoel de aubergines af en dep ze droog.
Indien je niet veel tijd hebt laat je dit achterwege. Bak of grill de aubergines en kruid ze met p&z.Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak de ui samen met de look. Voeg de laurierblaadjes en de kruiden toe. Doe de rode wijnazijn erbij en laat het even sudderen. Voeg de tomatenstukjes, het water en de suiker toe en laat het minimum 30 minuten garen. Roer af en toe.
IMG_7036 IMG_7040

Spoel de kikkererwtjes en laat ze uitlekken.
Maak de saus; smelt de boter, voeg de bloem toe en klop goed. Voeg beetje bij beetje de bouillon en de melk toe. Klop de klonters er goed uit.Kruid de saus met nootmuskaat, p&z. Haal ze van het vuur en voeg de eierdooiers toe. Klop nogmaals goed door en zet ze aan de kant.

Neem een ovenschaal. Bestrijk ze met wat olie en ga als volgt te werk:
1/2 van de aubergines – 1/2 van de tomatensaus – kikkererwten – geraspte kaas – tomatensaus – aubergines – bechamelsaus
IMG_7041 IMG_7042 IMG_7043 IMG_7044

Bak de moussaka zo’n half uurtje op 180°C.
IMG_7048IMG_7050

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s